Üzletház - Hódmezővásárhely, Andrássy út-Kossuth tér
Shopping center, Hódmezővásárhely

 

 

PALÁNKAI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT.

Hódmezővásárhely, üzletsor, 2000

PALANKAI ARCHITECT DESIGN LTD.

 

 

vissza - back

 

© www.epiteszforum.hu


Az üzletsor az alföldi városok jellegzetes kereskedő házainak portálsorát, léptékét idézi. Az egyes elemek tagolása, ritmusuk, a perforált téglafal síkok és az enyhe ívet rajzoló üvegfalak váltakozása kellő változatosságot nyújt, a vásárlókat felfedező barangolásra csábítva; ugyanakkor a nyílások szigorú ismétlődése, az utca hossztengelyével párhuzamosan futó síkok szigorú rendezettsége kiegyensúlyozottságot, nyugodtságot sugároz.
A téglafalak üvegportálsora, az üvegfalak és az ék alakban elkeskenyedő épületforma testetlenség érzetét kelti a mozgásban lévők számára, mintha ott sem lennének a pavilonok; míg a statikus szemlélődő számára térfalként jelennek meg a sétáló utca kedvező térarányait megteremtve.
A téglafalak kapusora a hagyományos, mindenki számára érthető épületformálás alapelemeit jeleníti meg: pillérek, gerendák, faltestek. A falfelületeken nem jelennek meg további „díszek”, tagozatok, ezek helyett a Vásárhelyre annyira jellemző idom-tégla felületképzés adózás a hely szellemének. Az ehhez kapcsolódó üveg/acél szerkezetek — élve a mai kor adta magas színvonalú technikai lehetőségekkel — oldják, gazdagítják, kiegészítik a geometrikus falak szigorát és segítik a testetlenség, könnyedség érzetét felkelteni.
Az üzletsor elején és végén egy-egy toronyszerű építészeti hangsúly teszi teljessé a kompozíciót.

Munka megnevezése: Üzletsor és zenepavilon
Cím: Hódmezővásárhely,
Andrássy út – üzletsor
Kossuth tér - zenepavilon
Munkatársak:  
statikus: Feil Ferenc

 

1999